Alla inlägg den 12 februari 2012

Av Carola Fritiofsson - 12 februari 2012 19:06

     Naevus (Leverfläck)


För ca 3 veckor sedan var jag till vårdcentralen och kollade upp en leverfläck som jag hade på magen, den hade jag fått för ca. 1år sedan och den var 7mm.

Jag såg att den inte var ok men drog ändå ut på tiden att gå iväg, för hur omständigt är det inte att först gå till vårdcentralen och därifrån få en remiss till nästa ställe.

Men väl på vårdcentralen så fick jag en tid på kirurgen redan efter 1v, toppen.

På kirurgen fick jag bedövning och läkaren visade hur mycket han skulle ta bort, vid det här laget är jag MYCKET påläst gällande malignt melanom.....

Bedövningen tar inte så jag får mer och mer och ännu mer..... 40ml sedan får jag inte mer, normalt så får man 10ml.... hm,  doktorn tittar på mig och skakar på huvudet.

När han skär bort det han ska så känner jag inget men när han syr (10 stygn) så känner jag varenda stick med nålen   aj, aj aj.

Doktorerna kollar på  4 olika kriterier som talar för att det är en "farlig" fläck,

A: asymetri B: border C:colour D: diameter , alla dessa kriterier talar för att det är en farlig fläck..... en dermatolog kollar på 11 kriterier.

 



Som hudterapeut ingår det i utbildningen att lära sig om olika hudsjukdomar och där ingår malignt melanom, det är en elakartad hudcancer sort som bildar dottertumörer (metastaser) var som helst i kroppen så man ska ha stor respekt för denna lömska sjukdom, ännu större respekt för SOLEN som är den största orsaken till att vi får malignt melanom.

Nu har jag gått i två veckor och väntat på svaret och imorgon får jag det....


//Carola





Ovido - Quiz & Flashcards